Neonatologie

Soms hebben baby's kort na de geboorte extra zorg nodig. Deze extra zorg en behandeling kunnen niet altijd op de kraamafdeling of thuis gegeven worden. In zo’n geval wordt de baby bij ons opgenomen.

Neonatologie_Couveuse_Joshua met moeder

Uw bezoek aan de afdeling Neonatologie

Een aantal baby’s heeft direct of kort na de geboorte extra zorg nodig. Deze extra zorg en behandeling kunnen niet altijd op de kraamafdeling of thuis gegeven worden. In zo’n geval wordt uw baby opgenomen op de afdeling Neonatologie. Verpleegkundigen en artsen die op deze afdeling werken, zijn gespecialiseerd in het verzorgen en behandelen van te vroeg geboren baby’s en/of zieke baby’s.

De afdeling Neonatologie bevindt zich in Franciscus Gasthuis in Rotterdam en bestaat uit een High Care en een Medium Care gedeelte. Op de High Care Units worden baby's opgenomen die ondersteuning en/of bewaking van de vitale functies nodig hebben. Op de Medium Care kamers is bij het merendeel geen continue bewaking (meer) nodig.

Expertisecentrum Neonatale luchtwegproblematiek en infecties

Franciscus heeft een topklinische erkenning toegekend gekregen van de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) voor het expertisecentrum Neonatale luchtwegproblematiek en infecties. Daarmee bieden wij de best mogelijke zorg voor pasgeborenen op het gebied van (risico op) luchtwegaandoeningen en infectieproblematiek. 

Behandelteam

E.E.A. Alders

Kinderarts E. Alders
Kinderarts

E.S. van Boeckel

Kinderarts E.S. van Boeckel
Kinderarts

A.M. van Hengel

Hengel, A.M.
Kinderarts-neonatoloog

A.K.E. Hoffmann-Haringsma

Hoffmann-Haringsma, A.K.E. kinderarts
Kinderarts-neonatoloog

Drs. A. Kamerbeek

Anonymous specialist
Kinderarts-neonatoloog

Drs. S. Kenter

Kenter, S. kinderarts-neonatoloog
Kinderarts-neonatoloog

Zorg voor ouders en kind

Naast de zorg voor de kinderen vinden wij de begeleiding van u als ouder erg belangrijk. Wij proberen u zo goed mogelijk bij te staan door het geven van voorlichting, begeleiding en nazorg. Het geven van deze zorg doen we samen met een team bestaande uit diverse disciplines onder andere neonatologen, neonatologieverpleegkundigen, FINE-deskundigen, kinderverpleegkundigen, kinderartsen, arts-assistenten, maatschappelijk werk, logopedie, fysiotherapie en lactatiekundige, pedagogisch medewerkers,  afdelingssecretaresses en afdelingsassistenten. 

Het belang van buidelen of kangoeroeën

Het hebben van huid-op-huid contact is zowel voor de ouder als de baby heel belangrijk. Het zorgt onder andere voor een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Dit huid-op-huid contact wordt ook wel buidelen of ‘kangoeroeën’ genoemd. Hierbij ligt uw baby bloot (met luier aan) gedurende minimaal een uur tot een aantal uren op uw blote borst. Zowel vaders als moeders kunnen dit doen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat buidelen een positieve invloed heeft op onder andere:

  • De hechting tussen ouder en kind;
  • het hartritme;
  • de lichaamstemperatuur constant houden;
  • het zuurstofgehalte in het bloed;
  • het slaap- en waakritme.
  • het op gang komen van de borstvoeding.

Wij passen de FINE methodiek toe

Baby’s hebben, zo klein als ze zijn, hun eigen specifieke gedragingen. FINE staat voor Family and Infant Neuro-developmental Education. Hierbij wordt al kijkend naar het gedrag van uw baby bepaald welke ondersteuning uw baby nodig heeft en welke zorg uw baby op dat moment aan kan. Het uiteindelijke resultaat van FINE is drievoudig:

  • Stress voor de baby vermindert;
  • de hersenontwikkeling van de baby wordt gestimuleerd; 
  • de ouder-kind relatie wordt bevorderd.

NeoZorg app: 24 uur per dag verbonden met uw vroeggeboren kind

Met de NeoZorg app ondersteunen wij jou als ouder van een vroeggeboren kind. Deze app is speciaal ontworpen om jullie te verbinden, zelfs als jullie niet in het ziekenhuis aanwezig kunnen zijn. Lees meer

De juiste nazorg voor ouders en kind

Rooming-in

Aan het eind van de opname, wanneer u bijna naar huis gaat, is het mogelijk om samen met uw baby een nacht in het ziekenhuis te verblijven. We noemen dit rooming-in. U verzorgt uw baby tijdens de rooming-in zoveel mogelijk zelf. Waar nodig krijgt u hulp van de verpleegkundige. Dit kan u meer zekerheid geven en u kunt zich beter voorbereiden op de thuiskomst. Rooming-in is kosteloos. 

Het kleine Helden Huis

Soms is er na de opname op onze afdeling reden om uw baby nog een aantal keer of langere tijd te vervolgen op onze polikliniek. Bijvoorbeeld om mee te kijken naar de groei en ontwikkeling, en uw baby hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen.  Na een langdurige of intensieve opname is het belangrijk het gehele gezin te begeleiden in het traject naar huis. Deze nazorg kan plaatsvinden op de polikliniek van het ziekenhuis of in het Kleine Helden Huis. Meer informatie?


 

het_kleine_helden_huis.

Voor en door patiënten

Klankbordgroep Neonatologie

De afdeling Neonatologie van Franciscus Gasthuis heeft een klankbordgroep, een groep bestaande uit ouders waarvan hun kind op de afdeling Neonatologie heeft gelegen en die meedenken met onderwerpen die spelen op de afdeling.

Je kinderen zijn nog zo klein en met al die slangen en apparatuur ben je bang dat je iets verkeerd doe

Annemarieke Blom-Daniels vertelt
Lees het verhaal
Annemarieke met te vroeg geboren kinderen
Franciscus Gasthuis

Verpleegafdeling Neonatologie

10e verdieping
010 - 461 6370