Radiologische onderzoeken IBD
Bij radiologische onderzoeken kunt u denken aan een echografie, CT-scan of MRI-scan. Wanneer de arts of verpleegkundige voor u een radiologisch onderzoek afspreekt, krijgt u hier thuis bericht over middels een brief. Bij de afsprakenbrief zit ook een informatiebrief met de uitleg over welk type onderzoek u gaat krijgen. Wanneer u in uw patiënten portaal MijnFranciscus kijkt, staat daar ook een link die u kunt aanklikken met daarin een filmpje met uitleg van het onderzoek dat u zult ondergaan.
Echografie
Bij een echografie maakt men gebruik van niet-hoorbare geluidsgolven. Met een apparaatje (transducer), dat die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt, wordt het lichaam afgetast. Deze signalen worden omgezet in beelden die zichtbaar zijn op een monitor. Er worden geen röntgenstralen gebruikt.
CT-scan
Bij het maken van een CT-scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. CT staat voor Computer Tomografisch. Bij dit onderzoek worden door middel van röntgenstralen foto's gemaakt van het menselijk lichaam. Deze afbeeldingen kunnen worden gemaakt van elk gewenst gebied.
MRI-scan
Bij het maken van een MRI-scan wordt gebruik gemaakt van magnetische velden en radiogolven. MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging en is een methode om doorsnedenfoto’s te maken van organen in het menselijk lichaam. De foto's worden gemaakt met behulp van een sterke magneet en radiogolven. Er worden geen röntgenstralen gebruikt. Het onderzoek is, voor zover bekend, niet schadelijk voor de gezondheid. Bij patiënten met IBD wordt de MRI vooral gebruikt om de dunne darm af te beelden of de endeldarm om naar fistel te kijken.