Obesitas bij kinderen
Wanneer uw kind te zwaar is voor de leeftijd en de lengte, noemen we dit overgewicht. Als uw kind nog verder boven gemiddeld gewicht weegt, noemen we dit obesitas.
Overgewicht of obesitas is niet goed voor de gezondheid. Sommige kinderen hebben klachten (pijnklachten van het bewegingsapparaat, moeite met meekomen met sporten, pesten), maar veel kinderen voelen zich gezond. Toch is het goed aandacht te hebben voor het gewicht, om gezond te blijven en klachten te voorkomen.
Bereken of uw kind overgewicht heeft
Of uw kind te zwaar is voor de leeftijd en lengte, kunt u berekenen aan de hand van de BMI (Body Mass Index). De BMI laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Bereken het BMI via de website van het Voedingscentrum.
Hoe ontstaat overgewicht bij kinderen?
Of een kind te maken heeft met overgewicht, heeft met veel dingen te maken. De belangrijkste reden voor overgewicht is als uw kind meer energie krijgt (eten en drinken) dan dat uw kind verbruikt (bewegen). Maar vaak is het veel ingewikkelder. Zo zijn er ook andere dingen die een rol spelen:
- slaapproblemen;
- stress/emoties;
- erfelijkheid: als iemand in de familie overgewicht heeft, kan het kind dit ook (sneller) hebben. Maar ook als uw kind juist als enige van het gezin overgewicht heeft, kan erfelijkheid een rol spelen;
- verstoringen van hormonen;
- sommige medicijnen kunnen overgewicht veroorzaken.
Wat zijn de gevolgen van obesitas bij kinderen?
Als uw kind te zwaar is, is er een grotere kans op:
- pijn in de gewrichten
- hart- en vaatziekten;
- suikerziekte;
- slaapproblemen;
- ademhalingsproblemen;
- problemen met de lever;
- psychologische gevolgen zoals somberheid.
Welke behandeling is er bij obesitas bij kinderen?
Als uw kind naar ons ziekenhuis moet komen, is dat vaak besloten door de jeugdarts, huisarts of een andere zorgverlener. Voor de afspraak meten wij lengte, gewicht en bloeddruk van uw kind. Tijdens de afspraak praat uw kind met de arts en doet de arts lichamelijk onderzoek.
Soms is een bloedonderzoek nodig om meer te weten te komen. Zo komen wij erachter of er een onderliggende oorzaak is van obesitas. Zoals een te langzaam werkende schildklier. Ook onderzoeken wij zo of uw kind bijkomende ziektes heeft. Zoals een hoge bloeddruk, leververvetting, hoog cholesterol of een (voorloper van) suikerziekte. Als uw kind een ziekte heeft, behandelen wij die.
Verder is het belangrijk om gezond te leven met goede voeding, genoeg bewegen en slapen. De begeleiding voor een gezonde leefstijl vindt plaats buiten het ziekenhuis.