Nierkanker
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 2600 mensen nierkanker. Het komt bij mannen net iets vaker voor dan bij vrouwen en vooral bij mensen tussen de 55 en 80 jaar. De meest voorkomende soort nierkanker is het zogenaamde niercelcarcinoom.
Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Bij goedaardige tumoren in de nieren is een behandeling niet altijd nodig of volstaat het om de patiënt in de gaten te blijven houden. Bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker.
Er zijn verschillende vormen van nierkanker. De meest voorkomende tumor van de nier bij volwassenen is het niercelcarcinoom. De tumor kan door het nierkapsel groeien en vervolgens doorgroeien in omringend weefsel. En, zoals bij de meeste soorten kanker, kunnen er uitzaaiingen (metastasen) optreden. Uitzaaiingen van het niercelcarcinoom komen vooral voor in de lymfeklieren die dicht bij de nier in de buikholte liggen; in de longen, de botten en de lever.
Klachten
Een tumor in de nier geeft in het begin zelden klachten. Daardoor is het vaak moeilijk de ziekte in een vroeg staduim vast te stellen. Soms wordt een tumor in de nier bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij een echografie van de buik. De klachten die kunnen voorkomen zijn:
- Langdurige vermoeidheid zonder aanwijsbare redenen;
- aanhoudende koorts;
- een algeheel gevoel van lusteloosheid;
- verlies van eetlust;
- onverklaard gewichtsverlies;
- bloed in de urine;
- pijn in de nierstreek.
Deze klachten wijzen niet zonder meer op nierkanker. Maar als u deze klachten hebt, is het altijd verstandig om naar uw huisarts te gaan.