Longkanker
In Nederland wordt per jaar bij ruim 14.000 mensen longkanker vastgesteld. Na prostaatkanker is dit de meest voorkomende soort kanker bij mannen. De laatste jaren komt longkanker ook steeds vaker bij vrouwen voor, terwijl het aantal mannen met longkanker iets daalt. Longkanker komt bij mannen vooral tussen de 65 en 80 jaar voor en bij vrouwen vooral tussen de 55 en 80 jaar.
Door de langdurige inwerking van prikkels veroorzaakt door schadelijke stoffen, ontstaan er veranderingen in het genetisch materiaal van de cellen in de longen. Daardoor ontsporen deze cellen uiteindelijk. De onbelemmerde celgroei gaat ten koste van weefsel in de omgeving. Het kan gebeuren dat deze cellen zich via de lymfeklieren en de bloedbaan verplaatsen naar andere delen van het lichaam en daar uitgroeien tot uitzaaiingen van longkanker.
Meer informatie via LongKankerNederland.nl
Verschillende soorten longkanker
Niet-kleincellig longkanker
Dit is de meest voorkomende longkankersoort. Ongeveer 80% van de mensen met longkanker heeft deze soort. Helaas heeft ongeveer driekwart van de mensen bij wie longkanker vastgesteld wordt al uitzaaiiingen. Wanneer er geen uitzaaiingen zijn kan u in aanmerking komen voor een operatie.
Kleincellig longkanker
Deze kanker bestaat uit cellen die zich snel delen, in het omliggende weefsel groeien en uitzaaien. Door de snelheid van de kankergroei zijn vaak al uitzaaiingen op het moment dat klachten ontstaan. Deze vorm komt bij circa 20% van de mensen met longkanker voor. In maar een paar gevalllen kan deze soort longkanker geopereerd worden
Zeldzame vormen van longkanker
Een voorbeeld van een zeldzamere vorm is longvlieskanker (mesothelioom). Dit is een vorm van kanker die ontstaat door blootstelling aan asbest. De asbestvezels dringen in het longvlies aan de buitenzijde van de long en zetten daar cellen aan tot kwaadaardige groei.