Infecties bij kinderen
Jonge kinderen krijgen vaker infecties dan volwassenen. Hierbij spelen de volgende factoren een belangrijke rol:
- Het afweersysteem wordt juist opgebouwd doordat kinderen infecties krijgen;
- Tot de leeftijd van 2 jaar verdwijnen de beschermende stoffen die baby’s van hun moeder hebben meegekregen;
- Het afweersysteem moet zich nog ontwikkelen waardoor er soms een tijdelijk te kort is van antistoffen die kinderen beschermt tegen een infectie;
- Jonge kinderen steken elkaar makkelijker aan, bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf of de crèche;
- De kanaaltjes en buisjes in het oor, de neus en keel zijn nog zeer klein. Hierdoor raken ze bij een infectie gemakkelijk verstopt wat tot klachten leidt (zoals een oorontsteking of snotneus).
Kinderen hebben vooral last van de bovenste luchtweginfecties zoals verkoudheid, oorontsteking en keelpijn. Dit kan 5 tot 10 dagen duren. Meestal worden de infecties veroorzaakt door virussen. Antibiotica werkt niet tegen een virusinfectie, kinderen moeten zelf van deze infecties beter worden. Bij terugkerende infecties met bacteriën of ernstige infecties zoals hersenvliesontsteking, bloedinfecties of abcessen kan worden gedacht aan een andere oorzaak. Bij frequente urineweginfecties is bijna nooit sprake van een afweerstoornis. Er is vaker sprake van lang ophouden en niet goed uitplassen. Daarnaast leiden obstipatie en anatomische afwijkingen soms tot blaasontstekingen.