Behandeling van spataderen
Tijdens het eerste consult vindt een oriënterend gesprek en onderzoek plaats. Op basis hiervan bepaalt de arts of er aanvullend onderzoek noodzakelijk is. Wanneer uw situatie volledig in beeld is gebracht, bespreekt de arts met u een verdere behandeling van uw spataderen. Als u beschikt over steunkousen die niet ouder zijn dan 2 jaar, raden wij u aan deze mee te nemen bij uw eerste afspraak.
Naast lichamelijk onderzoek door de arts kan aanvullend onderzoek noodzakelijk zijn. De belangrijkste technische onderzoeken zijn het Doppler en/of Duplex onderzoek, beide gebaseerd op gebruik van ultrageluid. Deze onderzoeken geven een indruk van doorstroming van de bloedvaten, de stroomrichting van het bloed en de functie van de aderkleppen. De onderzoeken zijn allen niet-invasief, dat wil zeggen: ze worden verricht zonder prikken of snijden. De onderzoeken dienen om op verantwoorde wijze vast te stellen of behandeling van spataderen mogelijk of zelfs noodzakelijk is.
Niet behandelen van spataderen kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Door ernstige verstoring van de bloedsomloop in het been kunnen andere aandoeningen ontstaan of al ontstaan zijn. Langdurige opeenhoping van bloed (stasis) vergroot de kans op: een aderontsteking (flebitis), een bloeding door openstoten van een spatader, stolselvorming (trombose) of zelfs een open been (ulcus cruris).
De behandelingen voor spataderen bestaan onder andere uit:
- Compressietherapie (drukverband of elastische kousen);
- (echo)scleroseren (inspuiten);
- laserbehandeling;
- chirurgische behandeling (een operatieve of endoveneuze laserbehandeling);
- een combinatie van bovengenoemde behandelingen, eventueel in combinatie met een ambulante flebectomie.
Meer informatie over behandelmethoden vindt u in de folders.