Samen met mantelzorger passende zorg bieden
Patient en partner hebben familiegesprek met geriater en verpleegkundige

Steeds vaker krijgen mantelzorgers een actievere rol tijdens de ziekenhuisopname van een patiënt. Niet alleen bij kwetsbare en jonge patiënten is het heel fijn om een vertrouwd iemand aan bed te hebben. Nieuw is het betrekken van mantelzorgers in de zorg en tijdens de vertrouwde momenten. Nicky Lam, geriater in Franciscus: ‘Het is niet meer van deze tijd dat een mantelzorger, die voor de ziekenhuisopname intensief betrokken was bij de zorg, alleen zijn dierbare ziet tijdens het bezoekuur. Samen met de mantelzorgers kun je echt passende zorg bieden.’ 

In Franciscus is mantelzorgparticipatie daarom nu op bijna alle verpleegafdelingen mogelijk. Tijdens het eerste gesprek met de verpleegkundige bij de opname kunnen patiënten en mantelzorgers aangeven waar hun behoefte ligt. Het participeren in de zorg tijdens de opname is een mogelijkheid waarvoor gekozen kan worden, maar kan alleen als zowel patiënt als mantelzorger dat een fijn idee vinden. Het kan ook zo zijn dat een naaste het juist fijn vindt om de zorg even uit handen te geven, om zelf even tot rust te komen. Het is belangrijk om af te stemmen wat op dat moment het beste bij patiënt en mantelzorger past.   

Vertrouwd persoon
Voor patiënten is het prettig om een vertrouwd iemand bij hen te hebben en verzorgd te worden door vertrouwde handen. Hierdoor kan een patiënt zich meer op zijn of haar gemak voelen en daardoor volledig aandacht besteden aan het herstel. Voor mantelzorgers is het fijn om alvast te wennen aan een veranderde gezondheidstoestand bij hun naasten. Onder begeleiding van de verpleegkundige kan alvast geoefend worden met de nieuwe situatie, zodat de mantelzorgers hun zorg in de thuissituatie met meer vertrouwen kunnen voortzetten.

Wat vindt het zorgteam van deze ontwikkeling?
Voor de zorgteams is deze ontwikkeling een nieuwe vorm van samenwerken en zorgverlening. Het is vaak nog aftasten wat voor een patiënt en zijn of haar naasten het beste werkt. En daarom is het belangrijk om goede afspraken te maken over wat wel en wat niet lukt. Het moet voor de patiënt, de naasten en het zorgteam duidelijk zijn wat de behoeften en wensen zijn, en wat haalbaar is.

Eerste reacties van patiënten en mantelzorgers
‘Dankzij de informatie die wij kregen tijdens opname konden wij onze moeder beter ondersteunen en voor haar zorgen thuis’. ‘Mijn vrouw kreeg meer inzicht in mijn situatie. Daardoor kon mijn vrouw haar angsten beter verwerken en daar was ook ruimte voor'. 

Voor meer informatie kunt u kijken op www.franciscus.nl/mantelzorg