Woensdag 7 februari opende het Dialysecentrum van Franciscus een nieuwe trainingsruimte voor patiënten die in aanmerking komen voor thuishemodialyse. Nierpatiënten krijgen hierbij dezelfde behandeling als in het ziekenhuis, maar dan in de eigen vertrouwde woonomgeving. Voordat de thuishemodialyse start, volgen patiënten een training om optimaal voorbereid te zijn. De training gebeurt vanaf nu in alle rust in deze speciale trainingsruimte, door een vast team van dialyseverpleegkundigen.
Mensen waarvan de nieren niet goed functioneren kunnen uiteindelijk afhankelijk worden van dialyse. Eén van de vormen van dialyse is hemodialyse. Dit kan thuis plaatsvinden of in het Dialysecentrum. Een dialysebehandeling is 3 keer per week noodzakelijk en duurt gemiddeld 4 uur.
Verhogen kwaliteit van leven
Het doel van thuisdialyse is de kwaliteit van leven van dialysepatiënten te verhogen. Tevens zorgt thuishemodialyse ervoor dat de patiënt meer zelfregie heeft. Zij hoeven minder te reizen van en naar het ziekenhuis en bepalen zelf wanneer ze thuis dialyseren. Dit geeft niet alleen meer vrijheid voor de patiënt, maar vergroot ook de efficiëntie van het zorgproces.
Als grootste Dialysecentrum van Nederland speelt het Dialysecentrum van Franciscus ook een rol in het trainen van patiënten buiten ons ziekenhuis. Hiermee kunnen in de toekomst nog meer patiënten gebruik maken van thuishemodialyse. De zorg wordt door de komst van dergelijke ontwikkelingen volledig afgestemd op de patiënt. Een mooi voorbeeld van het bieden van juiste zorg, op de juiste plek.
Regie terug over eigen leven
Na een training van een aantal maanden dialyseert nierpatiënt Antoine Putter nu zelf thuis. Hij krijgt ermee de regie terug over zijn eigen leven, doordat hij niet altijd meer naar het ziekenhuis hoeft voor de dialyse. 'Ik kan nu bijvoorbeeld als ik op zaterdag een verjaardagsfeestje heb mijn dialyse ook verschuiven naar de zondag. Voor mij betekent dat heel veel vrijheid,' aldus nierpatient Antoine Putter.