Borstsparende operatie

Het kan zijn dat de oncologisch chirurg u heeft doorverwezen naar de plastisch chirurg om te beoordelen of een borstsparende operatie mogelijk is. Bij een borstsparende operatie halen we alleen de tumor in uw borst en weefsel daaromheen weg. De rest van de borst blijft dus zitten. 

Neemt de tumor 10 tot 20% van het volume van uw borst in? Dan is borstsparend opereren vaak mogelijk. Dit doet de chirurg door weefsel van uw borst te verschuiven. Zo wordt de ontstane holte weer opgevuld.

Neemt de tumor 20% tot 40% van het volume van uw borst in? Dan is borstsparend opereren vaak alleen nog mogelijk door weefsel vanuit de omgeving toe te voegen. Met dit weefsel wordt de ontstane holte weer opgevuld. Dit weefsel zit meestal onder de borst of richting de rug. Er moet wel genoeg weefsel aanwezigheid zijn op 1 van deze plaatsen om te ingreep te kunnen uitvoeren. Als er niet genoeg weefsel is, kan het mooier zijn om een borstamputatie te ondergaan en de borst volledig opnieuw te maken.

Wanneer u borstsparend wordt geopereerd, dan wordt de borst bijna altijd bestraald. Het doel van de bestraling is de kans op terugkeer van de borstkanker te verkleinen. Maar bestraling kan ook een negatief effect hebben op de vorm van de borst. Er kan verkleuring van de huid optreden, verharding van de borst, krimp van de borst of een contourdefect. De radiotherapeut geeft u meer informatie over de voor- en nadelen van bestraling.

Ingrepen na bestraling

Bestraald weefsel geneest meestal minder goed. Een bestraalde borst opereren we daarom liever niet opnieuw. Dit kan alleen als er goed doorbloed weefsel aan wordt toegevoegd. Een tepelreconstructie voeren wij niet uit nadat een borst is bestraald. Een tepeltatoeage is wel mogelijk.

Mocht u merken dat de borst is gekrompen na de bestraling en uw borsten niet meer even groot zijn, dan is misschien verkleining van de andere borst een optie. Deze ingreep moet wel altijd eerst worden aangevraagd bij de verzekering. Een borstlift van de andere zijde wordt helaas niet vergoed door uw zorgverzekeraar.

Lipofilling

Als u na de operatie een contourdefect heeft op de plaats van de gereconstrueerde borst, dan komt u mogelijk in aanmerking voor lipofilling.  Het defect wordt opgevuld met vet dat ergens anders is weggehaald door middel van liposuctie. Ook deze ingreep moet wel altijd eerst worden aangevraagd bij de verzekering. 

Naar startpagina Borstkliniek