Mammografie
Bij een mammografie wordt er een röntgenfoto van de borsten gemaakt. Om een goede afbeelding te krijgen, is het nodig om de borsten aan te drukken. Hierbij worden uw borsten samengedrukt tussen 2 kunststof platen. Dit kan pijnlijk of gevoelig zijn. Er worden verschillende foto’s gemaakt, meestal van beide borsten 2 foto’s: van de zijkant en bovenaf. Op een mammografie zijn de verschillende weefsels in de borst te zien, zoals het vet- en klierweefsel.
Tomosynthese
Het mammografieapparaat werkt met tomosynthese, een techniek waarmee de hele borst in beeld wordt gebracht. De computer verdeelt de beelden vervolgens in plakjes van een millimeter dik, waardoor een driedimensionaal (3D) beeld ontstaat. De radioloog kan dankzij de gedetailleerde foto’s afwijkingen beter en sneller beoordelen dan bij een regulier tweedimensionaal mammogram. De verschillen in de structuren van vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel zijn beter te zien en afwijkingen vallen beter op.
Het onderzoekt vindt plaats op de afdeling Radiologie. De radiodiagnostisch laborant voert dit onderzoek uit. Het maken van een mammografie duurt 20 tot 30 minuten. Bent u zwanger of weet u niet zeker of u zwanger bent? Neem dan van tevoren contact met ons op. Het is niet verstandig uw ongeboren baby aan de straling bloot te stellen.