Dengue (knokkelkoorts) en Chikungunya
Dengue (knokkelkoorts) en Chikungunya gaan in principe vanzelf over. De behandeling van dengue bestaat uitsluitend uit het bestrijden van de klachten. Pijnklachten en koorts kunt u onderdrukken met Paracetamol. Gebruik nooit Aspirine, omdat dit de klachten kan verergeren. Verder is het belangrijk om goed te blijven drinken.
Raadpleeg uw arts als u denkt dat u Dengue of Chikungunya zou kunnen hebben.
Omdat deze ziekten heftige klachten veroorzaken, moet u proberen deze ziekten te voorkomen.
Hoe krijg ik dengue of chikungunya?
Het dengue-virus en het chikungunya-virus loopt u op door steken van de Aedes-mug. Deze mug verblijft met name in en rond de steden. De mug rust in huis en steekt overdag, vooral in de vroege ochtend en late namiddag.
Van het denguevirus zijn vier typen bekend. Na het doormaken van dengue is men levenslang beschermd tegen het virustype dat de infectie heeft veroorzaakt (bijvoorbeeld type 2) maar niet tegen de andere typen (type 1, 3 en 4). Het is dus mogelijk om meerdere malen dengue te krijgen.
Voor zover bekend is er 1 type chikungunya virus en na het doormaken bestaat er een levenslange bescherming.
Wat merkt u van een dengue-infectie?
Na de muggenbeet duurt het drie tot acht dagen voordat de eerste ziekteverschijnselen van dengue zich voordoen. Dengue verloopt meestal onschuldig met plotseling opkomende hoge koorts, hoofdpijn (vooral achter de ogen) en spier-, bot- en gewrichtspijnen (vandaar de naam knokkelkoorts). Na drie tot vier dagen kunnen rode vlekjes op armen en borst ontstaan. De ziekte duurt ongeveer tien dagen, maar het herstel kan wel twee tot vier weken duren. In zeldzame gevallen (minder dan 1 procent) ontstaan huid- en slijmvliesbloedingen, soms ook kleine puntbloedingen in de huid (te herkennen als rode puntjes op voeten, benen, verhemelte, oksels, en neusbloedingen). De kans op deze ernstige verschijnselen is tien maal hoger als men al een keer dengue heeft doorgemaakt.
Wat merkt u van een Chikungunya-infectie?
De eerste verschijnselen van chikungunya ontstaan gemiddeld drie tot zeven dagen na besmetting door een muggenbeet. De verschijnselen komen overeen met die van dengue, maar bij chikungunya zijn de gewrichtsklachten vaak ernstiger en kunnen langer aanhouden, soms tot wel 5 jaar na het doormaken van de ziekte.
Zuigelingen, ouderen en mensen met een bestaande chronische aandoening hebben een verhoogd risico op een ernstig verloop van de ziekte.
Hoe wordt dengue/Chikungunya vastgesteld?
Een infectie met het dengue- of chikungunyavirus kan worden vastgesteld door het aantonen van antistoffen in bloed.
Maatregelen ter voorkoming
Er bestaat geen vaccinatie tegen chikungunya. U kunt beide virusinfecties voorkomen door bescherming tegen muggenbeten. De mug die dengue en chikungunya overbrengt, is overdag actief. Het is dus noodzakelijk om overdag de maatregelen tegen muggenbeten te nemen, zie ‘bescherming tegen steken en beten van insecten en teken’.