Franciscus zet een volgende stap in het optimaliseren van zorgkwaliteit met de opening van het Simulatiecentrum in Franciscus Vlietland. In een tijd waarin de zorgvraag verandert door vergrijzing en complexere patiëntenzorg, is het van belang het opleiden daarop aan te passen. Door te trainen in simulatieruimtes kan er veilig en multidisciplinair geoefend worden, zonder de patiëntenzorg te belasten. Marlies Jansen-Landheer, lid Raad van Bestuur Franciscus: ‘Wij zijn heel trots op het nieuwe Simulatiecentrum, dat enorm gaat bijdragen aan verdere professionalisering in het opleiden van onze professionals, werkplezier en de kwaliteit van zorg voor onze patiënten.’
Zorgverleners moeten soms binnen enkele seconden beslissingen nemen over de behandeling van een patiënt. Of het nu gaat om snel handelen in een noodsituatie of het behandelen van een patiënt met meerdere aandoeningen, goede communicatie en besluitvaardigheden zijn essentieel. Om onze collega’s zo goed mogelijk voor te bereiden op deze situaties, traint Franciscus zorgverleners vanaf nu in het Simulatiecentrum.
Franciscus Simulatiecentrum
In de 14 ruimten van het Simulatiecentrum worden realistische ziekenhuisscenario's nagebootst, krijgen collega’s de mogelijkheid om te trainen en te leren in een veilige omgeving. Er zijn verschillende plekken uit het ziekenhuis nagebouwd, zoals een verloskamer voor bevallingen en een ruimte voor acute situaties zoals op de Spoedeisende Hulp, Operatiekamer, Anesthesie en Intensive Care. Daarnaast zijn er coachingruimten en een debriefingruimte met observatieraam. De simulatieruimtes zijn realistisch ingericht met dezelfde apparatuur als op de werkvloer. De scenario's worden geoefend met speciale levensechte poppen en hologrampatiënten, die reageren op de handelingen van de professionals.
Onderlinge samenwerking
De focus van het Simulatiecentrum ligt niet alleen op technische vaardigheden, maar ook op de onderlinge communicatie en samenwerking tussen verschillende disciplines in het ziekenhuis. Een belangrijk onderdeel van de training is ook de communicatie met de patiënt, en over de patiënt met collega’s en de mantelzorgers.
Trainingen in de toekomst
In de toekomst wil Franciscus ook simulatietrainingen aanbieden aan huisartsen, verpleeghuiszorgmedewerkers, onderwijsinstellingen en mantelzorgers.