Leefstijl tijdens uw zwangerschap
Een gezonde leefstijl is belangrijk als u graag zwanger wilt worden, maar ook als u eenmaal zwanger bent. U kunt het beste gezond eten, voldoende bewegen en bepaalde risico’s vermijden. We hebben de belangrijkste adviezen voor u op een rijtje gezet.
Gezonde voeding
Een gezonde en gevarieerde voeding is belangrijk als u zwanger wilt worden of al zwanger bent. Dit is goed voor u en uw kind. Het Voedingscentrum heeft alle belangrijke adviezen voor u op een rijtje gezet. Er is ook een app Zwangerhap. Deze app geeft u meer informatie over gezonde voeding tijdens en uw zwangerschap.
Voorkom infecties
Het is belangrijk om infecties te voorkomen als u zwanger bent of wilt worden. Bepaalde infectieziekten kunnen namelijk schadelijk zijn voor u of uw ongeboren kind. Het RIVM geeft een aantal adviezen voor hoe u infecties tijdens de zwangerschap kunt voorkomen. Bijvoorbeeld: goed uw handen wassen, geen rauw vlees of vis eten en niet zelf de kattenbak verschonen.
Alcohol, roken en drugs
Als u zwanger wilt worden, is het belangrijk dat u stopt met alcohol drinken, roken en het gebruiken van drugs. Dit geldt ook voor uw partner. Alcohol, roken en drugs hebben namelijk een negatief effect op de vruchtbaarheid. Dit betekent dat u minder makkelijk zwanger wordt. Ook tijdens de zwangerschap kunt u beter geen alcohol drinken, niet roken en geen drugs gebruiken. Dit kan een negatief effect hebben op de ontwikkeling van uw ongeboren kindje. Meer informatie hierover vindt u in de brochure ‘Wat je moet weten over alcohol en roken, voor, tijdens en na de zwangerschap’ van het Trimbos Instituut.
Vliegen tijdens uw zwangerschap
Bij de meeste vliegmaatschappijen kunt u vliegen tot de 34e week van uw zwangerschap. Maar elke maatschappij heeft eigen regels. Controleer dit dus altijd goed bij de maatschappij waar u mee vliegt. Houd in uw planning rekening met de datum van de terugreis. Na 36 weken zullen bijna alle vliegmaatschappijen u weigeren. Dit doen ze omdat ze geen bevalling in de lucht willen riskeren.
De meeste vliegmaatschappijen zullen wanneer zichtbaar is dat u zwanger bent vragen om een zwangerschapsverklaring. Zonder deze verklaring mogen vliegmaatschappijen u weigeren als ze vermoeden dat u hoogzwanger bent. In de zwangerschapsverklaring staat aangegeven, door uw gynaecoloog of verloskundige, hoelang u zwanger bent. De verklaring moet ondertekend zijn, liefst zo recent mogelijk.
Er zijn vliegmaatschappijen die vragen om een Engelstalige doktersverklaring (ook wel 'fit to fly verklaring'). Omdat wij, ook bij een ongecompliceerde zwangerschap, voorafgaand aan de vlucht niet kunnen beoordelen of u werkelijk 'fit to fly' bent kunnen wij deze verantwoordelijkheid niet nemen en geven wij geen fit to fly verklaringen. Wel kunnen wij u, samen met een zwangerschapsverklaring, een brief meegeven waarin we dit toelichten.
Tot slot zijn er zijn vliegmaatschappijen die u ook verzoeken een vrijwaringsverklaring te ondertekenen. Hiermee onderteken je dat de vliegmaatschappij niet aansprakelijk is voor mogelijke complicaties tijdens de vlucht.
Zwanger tijdens Ramadan
Ramadan is de belangrijkste maand in de Islamitische kalender. Vasten tussen zonsopgang en zonsondergang is voorgeschreven voor iedere gezonde moslim. Kinderen, zieken, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, zijn vrijgesteld. Dit staat in de Soera De Koe 183-185 van de Koran. De Islam stelt de zwangere vrouw vrij in haar keuze om zelf te beslissen of zij aan het vasten mee wil doen.
Wel of niet vasten tijdens de zwangerschap?
Wij respecteren jouw wens om te vasten, maar verloskundigen adviseren om tijdens de zwangerschap geen maaltijden over te slaan. Onderzoek toont aan dat vasten tijdens de zwangerschap negatieve effecten kan hebben op de gezondheid van je baby, zoals een lager geboortegewicht en een verhoogde kans op vroeggeboorte en zwangerschapsdiabetes. Niet vasten is beter voor jouw gezondheid en die van je baby.
Borstvoeding tijdens de Ramadan
Als je borstvoeding geeft, kan vasten ook slecht zijn voor jouw gezondheid en die van je baby. Het kan moeilijk zijn om de juiste voedingsstoffen aan je baby door te geven en er is een risico op uitdroging voor zowel jou als je baby. Daarom is het verstandig om het vasten uit te stellen totdat je geen borstvoeding meer geeft.