Na een ongelukkige val brak ik mijn dijbeenbot
Mevrouw Van Wijk brak haar dijbeenbot door een ongelukkige val. Hierdoor kwam zij terecht op de Geriatrische Trauma Unit in Franciscus Gasthuis. Nadat zij goed was onderzocht, bleek het om een lastige breuk te gaan. Gelukkig hebben de gespecialiseerde artsen van de Geriatrische Trauma Unit haar er weer bovenop geholpen.
Mevrouw Van Wijk brak haar dijbeenbot door een ongelukkige val. Hierdoor kwam zij terecht op de Geriatrische Trauma Unit in Franciscus Gasthuis. Nadat zij goed was onderzocht, bleek het om een lastige breuk te gaan. Gelukkig hebben de gespecialiseerde artsen van de Geriatrische Trauma Unit haar er weer bovenop geholpen. Mevrouw Van Wijk is nu aan het revalideren. Want één ding is zeker, zij wil na haar revalidatie weer terugkeren naar haar woning in haar geliefde woonplaats Pijnacker.
Toen de dokter mij vertelde dat ze mij konden opereren en dat het te verhelpen was, vond ik dat ontzettend fijn
‘Toen ik net gevallen was en in het ziekenhuis lag, was ik toch wel een beetje bang dat ik niet beter zou worden’, vertelt mevrouw Van Wijk. ‘Er werd mij verteld dat het om een moeilijke breuk ging en omdat ik ook in datzelfde been een kunstknie heb, moest dokter Van Buijtenen overleggen met een orthopeed over mijn behandelplan. Toen de dokter mij vertelde dat ze mij konden opereren en dat het te verhelpen was, vond ik dat ontzettend fijn.’ Op de Geriatrische Trauma Unit (GTU) worden patiënten boven de 70 jaar opgenomen met een gebroken bot waarvoor operatie noodzakelijk is. Bij deze patiëntengroep zijn er tijdens een opname vaak meerdere problemen tegelijkertijd. Zo ook bij mevrouw Van Wijk die naast een breuk een kunstknie heeft. Op de GTU is kennis en expertise in huis om oudere patiënten te behandelen en te laten herstellen.
Aan de beterende hand
Na de operatie kwam mevrouw Van Wijk weer terug op de GTU. Klaar om te beginnen aan herstel. ‘Ik heb hier nog 8 dagen gelegen. Helaas had ik de eerste dagen daarvan ook nog eens een longontsteking, waardoor ik niet veel mijn bed uit kon komen. De laatste dagen was ik gelukkig weer wat aan de beterende hand en kon ik af en toe naar de huiskamer. Wat heel grappig was, is dat ik in de huiskamer iemand tegenkwam van mijn lagere school. Toen ik hem zag dacht ik ‘die man herken ik!’. Iedere keer dat ik weer naar de huiskamer ging, zat hij er ook en dan had ik gelijk een praatje. Deze aanspraak heb ik als prettig ervaren’. De huiskamer op de GTU zorgt ervoor dat patiënten weer in hun dagelijkse ritme komen. De dag na de operatie kunnen zij weer gezamenlijk aan tafel eten en meedoen met activiteiten. De huiskamer draagt hierdoor bij aan een sneller herstel.
Revalideren
Na haar opname in het ziekenhuis ging mevrouw Van Wijk naar een gespecialiseerd geriatrisch revalidatiecentrum om te revalideren. De transferverpleegkundige van Franciscus heeft geholpen bij het regelen van een plek in het revalidatiecentrum. ‘Hier ben ik bezig om weer mijn zelfstandigheid terug te krijgen. Ik kijk erg uit naar het moment dat ik weer wat meer de oude ben.’