Chemotherapie
Voordat u met chemotherapie begint, wordt u door de oncologieverpleegkundige uitgenodigd voor een voorlichtingsgesprek. In dit gesprek legt zij aan u uit wat u voor chemotherapie krijgt, hoe lang de kuur duurt en welke bijwerkingen u kunt verwachten. Ook geeft zij u advies over onder andere voeding, huidverzorging, mondverzorging en beweging. Gedurende het hele behandeltraject is de oncologieverpleegkundige voor u het aanspreekpunt.
De therapie
Bij de keuze voor chemotherapie krijgt u medicijnen via een infuus en/of tabletten. De medicijnen verspreiden zich via uw bloed door uw lichaam en kunnen op vrijwel alle plaatsen kankercellen bereiken.
Als u chemotherapie via een infuus krijgt, dan gaat u naar de Dagbehandeling in het Oncologiecentrum. U neemt plaats in een stoel. U kunt 1 persoon meenemen naar de Dagbehandeling tijdens het toedienen van de chemotherapie. De oncologieverpleegkundige begeleidt u tijdens de behandeling. Zij legt u de gang van zaken uit, beantwoordt uw vragen, prikt het infuus en zorgt dat u de medicijnen op juiste wijze krijgt toegediend. De duur van de toediening is afhankelijk van de combinatie van medicijnen die u krijgt. Meestal kunt u na een aantal uren naar huis.
In sommige gevallen wordt chemotherapie ook in tabletten gegeven. Hiervoor hoeft u niet in het ziekenhuis te zijn, deze kunt u thuis innemen. U kunt uw medicijnen direct ophalen in de Poli-Apotheek (dit is de apotheek in Franciscus Gasthuis, Rotterdam) of de medewerker van de Poli-Apotheek neemt telefonisch contact met u op om af te stemmen hoe u de medicijnen kunt krijgen. De medewerker van de Poli-Apotheek kan ook met u afstemmen dat de medicijnen thuis worden bezorgd of dat de medicijnen klaarliggen op de Dagbehandeling als u komt voor de kuur. U kunt de tabletten niet bij uw eigen apotheek halen.
Manieren van toediening
Als u gedurende een lange periode kuren krijgt en u slecht bent aan te prikken, dan kan de Port-A-Cath of een PICC-lijn (perifeer ingebrachte centrale catheter) voor u zinvol zijn. Met deze Port-a-Cath of PICC-lijn kan er snel en makkelijk bloed worden afgenomen en medicijnen/infuus worden toegediend. De Port-A-Cath is een klein kastje dat volledig onder uw huid wordt geplaatst, zodat we medicijnen en vloeistoffen direct kunnen inspuiten met het gemak van een simpele injectie door de huid. De PICC-lijn is een flexibel slangetje dat in de bovenarm in een bloedvat wordt ingebracht. Dit is geschikt voor langdurige infuusbehandelingen. Behalve dat er medicijnen kunnen worden gegeven, kan er via de PICC-lijn en Port-A-Cath ook bloed worden afgenomen.
Bijwerkingen van chemotherapie
Chemotherapie verspreidt zich door het hele lichaam. Daardoor worden ook gezonde lichaamscellen blootgesteld en kunnen zij schade oplopen. Deze schade aan gezonde cellen veroorzaakt bijwerkingen. Deze kunnen vrij snel optreden en van korte duur zijn, of pas na verloop van tijd ontstaan en langer aanhouden, afhankelijk van de kuur die u wordt voorgeschreven.
Voordat u start met de chemotherapie, krijgt u van de oncologieverpleegkundige uitgebreide mondelinge voorlichting over de kuur. Hierin worden de meest voorkomende bijwerkingen besproken en krijgt u daarnaast apart de informatie schriftelijk mee.
Anti-emetica
Om misselijkheid en een moeilijke stoelgang tegen te gaan, krijgt u een anti-emeticabox (geneesmiddel tegen misselijkheid en braken) of een recept om deze medicijnen op te halen bij de apotheek.
Pijn
Indien u pijn ervaart, kunt u dit altijd bespreken met een zorgverlener. Uw oncoloog, verpleegkundig specialist en oncologieverpleegkundige proberen uw behandeling hierop zo goed mogelijk af te stemmen.