Goedaardige afwijkingen
Hoewel een knobbel in de borst gelukkig vaak goedaardig is, is het wel nodig om elke knobbel die nieuw ontdekt wordt in de borst te laten onderzoeken. Alleen door lichamelijk onderzoek, eventueel aangevuld met een mammografie/echografie of biopt, kan uitgezocht worden of deze knobbel echt geen kanker is. Laat om deze reden iedere verandering aan de borst controleren door uw huisarts of, als uw borsten gecontroleerd worden in het ziekenhuis, door uw behandelaar.
Veel vrouwen met een verandering in hun borst, blijken geen borstkanker te hebben. Een verandering aan de borst kan ook een goedaardige oorzaak hebben. Hieronder worden enkele goedaardige afwijkingen toegelicht.
Fibroadenoom
Een fibroadenoom ontstaat door wildgroei in het bindweefsel en is meestal scherp afgegrensd van de rest van de borstklier. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Soms voelt het als een gladde, makkelijk wegschietende knikker in de borst. Verwijderen is niet noodzakelijk en een fibroadenoom geeft geen verhoogde kans op borstkanker.
Lipoom
Een vetweefselknobbel (lipoom) is een goedaardige tumor die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het vetweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar tast gezonde cellen niet aan. Vetweefselknobbels zijn altijd goedaardig, voelen meestal zacht aan en zijn makkelijk beweegbaar ten opzichte van de rest van het borstklierweefsel. Een operatie is niet noodzakelijk en een lipoom geeft geen verhoogde kans op borstkanker.
Cyste
Een cyste is een andere veel voorkomende goedaardige aandoening. Een cyste is een met holte gevuld met vocht, lucht of een harde substantie. Een cyste kan ontstaan door verstopping van een uitvoergangetje van een melkklier. Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen. Cysten kunnen ‘knappen’, leeg geprikt worden of onbehandeld blijven. Ook cysten geven geen verhoogd risico op borstkanker.
Mastopathie
De menstruatiecyclus en de overgang veroorzaken wisselende vrouwelijke hormoonspiegels in het bloed. Het borstklierweefsel kan hierop reageren: de borsten zijn dan gezwollen en doen pijn. Ook het gebruik van cafeïne, chocolade, wijn en kaasproducten kunnen voor pijnlijke en gezwollen borsten zorgen. Er is geen behandeling mogelijk, behalve het bestrijden van de pijnklachten door middel van lifestyle veranderingen. Mastopathie geeft geen verhoogd risico op borstkanker. Lees hier de folder over mastopathie.
Mastodynie
Pijnlijke borsten komen ook onafhankelijk van de menstruatiecyclus voor. Dit heet mastodynie. De pijn wordt soms veroorzaakt door pijn uitgaande van de ribben en spieren van de borstkas, soms door het borstklierweefsel zelf. Ook hier gaat het om een onschuldige aandoening.