Borstamputatie of reconstructie
Een borstamputatie is voor iedere vrouw een ingrijpende gebeurtenis. Het missen van een borst, de vlakke contour, het litteken en de ongelijkheid van de borsten vormen vaak een reden tot de wens voor een borstreconstructie. Ook het dragen van kleding kan problemen geven.
In overleg met de behandelend oncologisch chirurg kan worden overwogen om de borst na te maken (reconstrueren). Wanneer de reconstructie plaatsvindt tijdens dezelfde operatie als de borstamputatie, dan spreken we van een directe (primaire) borstreconstructie. Wordt de reconstructie op een later tijdstip uitgevoerd, dan spreken we over een uitgestelde (secundaire) reconstructie.
De keuze voor een primaire of secundaire reconstructie wordt onder andere bepaald door:
- Kenmerken van de borstkanker, zoals de grootte van de tumor;
- aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklieren;
- eventuele nabehandelingen, zoals bestraling;
- taalbarrière;
- roken;
- verdere mentale en fysieke gezondheid.
Als wordt gekozen voor een primaire reconstructie, dan wordt meestal eerst een schildwachtklierprocedure uitgevoerd door de oncologisch chirurg. Afhankelijk van de uitslag hiervan wordt de definitieve beslissing genomen of u echt in aanmerking komt voor een primaire reconstructie.
Schildwachtklier procedure
Als borstkanker uitzaait, gaat dit meestal via de lymfklieren in de oksel. Bij elke borstoperatie worden daarom een of enkele lymfklieren uit de oksel verwijderd. Dit wordt de schildwacht- of poortwachterklierprocedure genoemd. Na de operatie worden deze klieren in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen en weten we of de borstkanker zich heeft uitgebreid. Deze informatie helpt om in te schatten welke behandeling nodig is. Bij de Borstkliniek onderzoeken van de schildwachtklier op een innovatieve manier die veiliger en prettiger is onze patiënten.
Okselkliertoilet
Soms is het nodig om alle lymfklieren uit een oksel te verwijderen. Deze ingreep wordt een okselkliertoilet genoemd. Bij een okselkliertoilet worden, in tegenstelling tot het schildwachtklieronderzoek, niet 1 maar alle lymfeklieren uit de betreffende oksel verwijderd.