Architectuur

Wat het ontwerpproces van nieuwbouw Gasthuis zo uniek maakt is dat de vragen en opmerkingen van honderden gebruikers, zowel patiënten als medewerkers, tijdens online workshops in de ontwerpweken zijn besproken en verwerkt. De belangrijkste ruimten werden in hout en karton opgebouwd om ze te kunnen toetsen en bespreken. Het uiteindelijke ontwerp is gemaakt door een ontwerpteam met vertegenwoordigers van Franciscus Gasthuis & Vlietland, ABT, Halmos en a/d amstel architecten. Impressies van de buitenruimte en binnenruimte staan in de nieuwbouw beeldbank. Ook tijdens het ontwerpen van de binnenruimten en inrichting denken adviserende afdelingen en zorgprofessionals actief mee met de te maken keuzes.

Ontworpen vanuit de patiënt 

Steeds wordt tijdens het ontwerpen gekeken vanuit de ogen van de patiënt, de begeleider en de familie. Denk daarbij aan bijvoorbeeld kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en patiënten met een verhoogde kans op een delier. Door rekening te houden met hun speciale wensen en eisen is een passende omgeving gemaakt met aandacht voor oriëntatie, zelfredzaamheid, daglicht, rust, comfort en afleiding. Met de binnentuinen en aan alle kanten grote ramen heb je overal vanuit het gebouw het rustgevende uitzicht op groen. De fantastische daktuin die aan de kinderafdeling ligt is ook voor bedden toegankelijk. En biedt kinderen en familie de mogelijkheid echt buiten te spelen en over het gras te lopen!

Aansluiting 

Het terrein heeft een klein hoogteverschil. Dankzij een technische laag op de tweede verdieping in de nieuwbouw zijn de vloeren in het bestaande gebouw gelijkvloers met de vloeren in het nieuwe gebouw. Door de gekozen ligging en de opbouw sluit het centrale liftplein van de nieuwbouw goed aan op het centrale liftplein in het bestaande gebouw en op de kliniek in het huidige gebouw. Patiënten, bezoekers, medewerkers en goederen hebben vanuit de centrale hal in het bestaande gebouw direct toegang tot de nieuwbouw.

Passend, duurzaam, aanpasbaar en uitbreidbaar 

Het lichtgekleurde raster van metselwerk ingevuld met glas geeft het nieuwe gebouw een tijdloze en robuuste uitstraling, passend bij het huidige gebouw. De warme kleuren en transparantie aan de binnenzijde geven patiënten en bezoekers een gastvrij en warm welkom. Passend bij de wijze waarop de patiënten hier behandeld worden. Het gebouw is makkelijk aanpasbaar en is toekomstklaar voor de altijd veranderende zorg. Het gebouw is uitbreidbaar aan de oostzijde en op de bovenste verdieping. Door zeer goede isolatie en een gevel van metselwerk maken we een duurzaam en onderhoudsarm gebouw. Waar mogelijk worden elementen vanuit het bestaande gebouw hergebruikt in de nieuwbouw. 

De Spoedzorg 

Optimale samenwerking tussen de spoedeisende hulp en de huisartsen is het uitgangspunt in het ontwerp voor Spoedplein Rotterdam Noord. Er is een gezamenlijke entree, balie en wachtruimte. De behandelkamers van zowel de huisartsenpost als de spoedeisende hulp zijn overzichtelijk geclusterd rond het behandelplein. De in het midden gelegen behandelkamers kunnen door beiden gebruikt worden. De twee teamposten liggen aan de binnenpatio, met hiertussen de gezamenlijke multifunctionele ruimte. De spoedzorg kan meerdere delen afsluiten. Zodat bijvoorbeeld bij een virusuitbraak een gescheiden afdeling kan worden opgezet. De traumakamer ligt direct naast de ambulancehal en heeft aan de andere kant direct toegang tot de CT-ruimte. Aan de andere zijde van het gebouw ligt het observatorium met een centrale balie, 2 vier-beds-kamers en 1 één-bed kamer. 

Operatie & Interventie Centrum
De acht operatiekamers, twee interventiekamers, de twee hybride operatiekamers en de holding hebben net als de werk- en ondersteunende ruimtes veel daglicht en uitzicht op de groene buitenruimten. De verdieping is compact en de looplijnen zijn kort. De personeelstoegang, de garderobes en een aantal stafruimtes liggen een verdieping lager en zijn verbonden met elkaar door een interne trap. In de nacht is eenvoudig af te schalen naar bijvoorbeeld de drie operatiekamers die het dichtst bij de verkoeverruimte liggen. 

Het Vrouw & Kind Centrum 

Het ontwerp voor het Vrouw & Kind Centrum is gebaseerd op de gezinsgerichte zorg principes. Tijdens het hele zorgproces kan het gezin op dezelfde kamer dicht bij de patiënt blijven, ook ´s nachts. Op de afdelingen zijn verschillende ruimtes met een huiselijke uitstraling voor ontmoeting en afleiding. Zoals een Ronald McDonald Huiskamer, een speelkamer, aparte tienerkamer en gamekamer.

Tegelijkertijd blijven de zorgprocessen efficiënt doorgaan. Door het dubbelgangensysteem ontstaat een compacte en heldere ruimtelijke opbouw, met korte looplijnen naar de ondersteunende ruimtes tussen de gangen. Teamposten met uitnodigende balies liggen hiertussen, centraal gelegen in de afdelingen. De kinderafdelingen liggen aan elkaar, zodat er flexibiliteit in beddencapaciteit is. 

Arhcitectuur
hal mieuwbouw